بیوتکنولوژی و تامین سلامت و امنیت غذایی
تهیه و تنظیم: پونه پورامینی
بیوتکنولوژی یک فناوری و یک کارخانه تولیدی است، یا به اقتصاد کمک میکند و یا به یک موجود زنده کمک میکند تا با بهبود عملکردش اقتصادی شود. میتوان گفت بیوتکنولوژی با مفهوم غذا آغاز شد. علم بیوتکنولوژی به واسطه یک ژنوم کامل و یا یک ژن و یا قطعه ژنی، تغییری در یک فرایند ایجاد و باعث ارتقا در محصول نهایی میشود. مثلا استفاده از مخمر در خمیر نان نیز یک روند بیوتکنولوژی محسوب میشود. در نتیجه استفاده از قطعات ژن در جهت بهبود یک فرایند که از نظر اقتصادی دارای قیمت و ارزش بالا است توسط علم بیوتکنولوژی میباشد. مطابق آمار حدود 12% جمعیت جهان از گرسنگی رنج میبرند و یک هشتم جمعیت جهان دارای گرسنگی مزمن هستند و این انگیزه محکمی برای صنعت بیوتکنولوژی غذایی است. علمی به نام Nutrigenomics اشاره دقیقی به عملکرد هر ژنوم موجود غذاخواری دارد که با بررسی ژنوم موجود مورد نظر به نوع رژیم غذایی موجود مورد نظر پی برده و نشان میدهد عملکرد ضعیف موجود یا در اثر سهل انگاری و یا در اثر نبود ماده غذایی غنی حاصل میشود.
اگر تودهای از کاه گندم را در اختیار میکروارگانیسمهای باکتریایی و یا قارچی قرار دهیم مادهای به نام کمپوست حاصل میشود و کمپوست حاصله اگر در اختیار قارچ خوراکی قرار بگیرد به عنوان ماده تولید قارچ مزرعهای تولید شده و این روند نیز به عنوان بیوتکنولوژی قدیمی و یا Old Biotechnology یاد میشود که در آن تغییری در ساختار ژن ایجاد نمیشود. تولید سس سویا، پنیر، استخراج بعضی فلزات از معادن و تولید برخی اسیدهای آلی در عرصه صنعت به واسطه بیوتکنولوژی قدیمی و یا Old Biotechnology ممکن شده است. ادامه مطلب |