انجمن ایمنی زیستی ایران- صفحه اصلی
گزارش وبینار "محصولات تراریخت یا ارگانیک"

حذف تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1399/6/1 | 
 
مجموعه نشستهای عمومی بیوتی..
بررسی شبهات و سوالات جامعه، درباره استفاده از محصولات تراریخت!
باحضور اساتید و مدیران برجسته کشور، آقای دکتر قره یاضی و خانم دکتر کهک
با مشارکت و همراهی شاخه دانشجویی انجمن ایمنی زیستی کشور
زمان: دوشنبه ۲۰ مرداد ۹۹ ساعت ۱۸
 (Adobe Connect)در محیط آدوبی کانکت
 
 دکتر سیدابراهیم سیفتی، عضو هیئت علمی و استاد مشاور انجمن علمی بیوتکنولوژی دانشگاه یزد
 
اخیرا با توجه به سوالات و ابهامات زیادی که در ذهن جامعه دانشگاهی و بخصوص دانشجویان درخصوص تولید، واردات وعرضه محصولات تراریخته و همچنین استفاده از محصولات ارگانیک به عنوان بخشی از سبد غذایی کشور به وجود آمده بود انجمن علمی بیوتکنولوزی دانشگاه یزد به عنوان یک تشکل علمی دانشگاهی برآن شد تا با دعوت از اساتید و سخنرانان برجسته کشوری در این حوزه، بتواند گامی در شفافسازی استفاده از محصولات تراریخته بردارد.
کیارش صادقیان، دبیر انجمن علمی بیوتکنولوژی
عصر روز گذشته به همت دانشگاه یزد و همکاری انجمن علمی بیوتکنولوژی این دانشگاه و شاخه دانشجویی انجمن ایمنی زیستی کشورمان، نشست تخصصی زنده با عنوان"محصولات تراریخته یا ارگانیک؟" با حضور جمع کثیری از اساتید و دانشجویان دانشگاههای کشور به صورت زنده (مجازی) برگزار شد. در این نشست تخصصی جنبه های مختلف مرتبط با محصولات تراریخته و ابهامات مطرح شده در این زمینه مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفته و مقرر شد این بحث در آینده نزدیک ادامه یابد و به صورت کرسی آزاداندیشی در دانشگاه یزد تعریف شده مورد بهره برداری قرار بگیرد.
فاطمه شیرعلی، مدیر مسئول و سردبیر نشریه دانشجویی علمی-تخصصی اومیکس
در این نشست که در ساعت ۱۸روز دوشنبه ۲۰مردادماه در محیط ادوبی کانکت دانشگاه یزد و باحضور دانشجویان و اعضایهیئت علمی دانشگاههای کشور برگزار گردید، در ابتدا خانم دکتر سمیرا کهک، دبیر کارگروه تخصصی ایمنی زیستی سازمان حفاظت محیط زیست ایران، عضو هیئت مدیره و متخصص ایمنی زیستی ایران در اتاق تهاتر ایمنی زیستی کشور به بررسیقوانین و ضوابط برچسبگذاری محصولات تراریخته در ایران و جهان پرداخت و ضمن تعریف برچسب گذاری و حد آستانهAcceptance thresholdتراریختگی در موجودات زنده یا محصولات غذایی، بیان نمود: موضوع برچسب گذاری محصولات حاصل از زیست فناوری نوین در سال ۲۰۱۱ در دسـتور کـار کمیته کدکس برچسب گذاری غذا قرار گرفت و مصوب شد که با توجه به اینکه سلامت این محصولات طی ارزیابی های ایمنی زیستی و صدور مجوز تایید می شود، هر کدام از کشورهای عضـو می توانند بر اساس تصمیمات داخلی خود برچسب گـذاری ایـن محصـولات را انجـام بدهنـد یـا ندهند. در این راستا کشور ایران نیز همسو با کشورهایی نظیر چین، ژاپن و اتحادیه اروپا، برچسب گذاری را براساس حد آستانه صفر درصد، اجباری نمود. وی در ادامه به بررسی قوانین ایمنی زیستی مصوب جمهوری اسلامی ایران پرداخت. در ادامه آقای مهندس علیرضا علیزاده، رئیس شاخه دانشجویی انجمن ایمنی زیستی کشور، ضمن تعریف محصولات GMO و جایگاه قانونی این محصولات، به بررسی لزوم بومی سازی وکشت محصولات تراریخته در کشور پرداخت. این فعال دانشجویی همچنین ادامه داد: کشت محصولات تراریخته در جهان باعث حفظ تنوع زیستی و محیط زیست از طریق صرفه جویی در کشت ۹۱ میلیون هکتار زمین شده است.
سخنران آخر، آقای دکتر بهزاد قره یاضی، فوق دکتری ژنتیک گیاهی، مرجع ملی ایمنی زیستی و بنیانگذار پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی که عضو در شورای عالی علوم تحقیقات و فناوری است، و همچنین عضویت در شورای راهبری و مسئولیت کمیته علمی پروژه توانمندسازی ایمنی زیستی سازمان حفاظت محیط زیست را در کارنامه خود دارد، به بررسی شبهات و ابهامات وارده بر محصولات تراریخته پرداخت
این چهره تاثیرگذار بیوتکنولوژی کشورمان که خود از موسسین انجمن ارگانیک کشور نیز بوده است در بخش اول صحبت های خود به تشریح و تعریف دقیق محصولات ارگانیک در ایران و جهان پرداخت و استفاده متقلبانه و سوداگرانه از نام ارگانیک بر روی برخی محصولات تولیدی در کشور که هیچ ارتباطی با ارگانیک بودن ندارند را مورد نقد قرار داد. وی با ارائه ده ها مقاله علمی پژوهشی معتبر نمایه شده در ISI گفت: تحقیقات فراوان، آلودگی تا ده برابری محصولات ارگانیک به آفلاتوکسین و باقیمانده سموم را به اثبات رسانیده و حتی موجب مرگ ۵۳ نفر در آلمان، اسپانیا و آمریکا شده است. وی آفلاتوکسین را یکی از عوامل اصلی برخی سرطانهای موجود در دنیا دانست.  این استاد برجسته در بخش دوم و سوم سخنرانی خود ضمن معرفی برخی دستاوردهای علمی کشور در زمینه کشاورزی مولکولی بر روی گیاهانی همچون برنج، پنبه و سیب زمینی، با بیان اینکه تعداد ۷۰ کشور دنیا از سال ۱۹۹۶ تاکنون محصولات تراریخته را رسما پذیرفته اند و ۱۲۰ کشور دیگر هم مصرف کننده هستند، اضافه کرد امروزه نیاز کشور به برخی محصولات غذایی می تواند به کمک محصولات تراریخته، تامین و برآورده شود. وی ضمن تاکید بر تولید ملی و جهش تولید مدنظر مقام معظم رهبری، از یک سازمان بی ارتباط برای جلوگیری از تولید داخلی پنبه تراریخته در عین استمرار واردات آن گلایه کرد. وی در ادامه افزود: پژوهشگران به دنبال تولید ملی محصولات تراریخته در زمینه مبارزه با آفات، بیماری ها، تنش های خشکی و شوری با رعایت قوانین و پروتوکل های مصوب آن هستند. رئیس انجمن ایمنی زیستی کشور ضمن قدردانی از انجمن علمی بیوتکنولوژی دانشگاه یزد و شاخه دانشجویی انجمن ایمنی زیستی کشور، ابراز امیدواری کرد تا جلسات بعدی در قالب مناظره و گفتگو با منتقدین این حوزه از علم کشاورزی همراه باشد. سخنرانی آقای دکتر قره یاضی که با استقبال شرکت کنندگان حاضر در جلسه قرار گرفته بود، پس از پرسش و پاسخ در زمانی قریب به دو ساعت طولانی تر از زمان برنامه ریزی شده، در ساعت ۲۱:۳۰ دقیقه به پایان رسید.
نشانی مطلب در وبگاه انجمن ایمنی زیستی ایران:
http://biosafetysociety.ir/find-1.54.719.fa.html
برگشت به اصل مطلب