انجمن ایمنی زیستی ایران- اخبار پایگاه
کشف ژن مؤثر در افزایش میزان روغن کانولا

حذف تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1397/3/27 | 
کشف ژن مؤثر در افزایش میزان روغن کانولا
بررسی مطالعات گذشته نشان داده است که قند و انرژی ذخیره شده در بافت­ های گیاهان دانه روغنی، سنتز روغن دانه را تحت تأثیر قرار می‌دهد. ازاین‌رو، محققان ژن بالقوه‌ای برای افزایش میزان روغن کانولا پیداکرده‌اند.
 

 

بررسی مطالعات گذشته نشان داده است که قند و انرژی ذخیره شده در بافت­ های گیاهان دانه روغنی، سنتز روغن دانه را تحت تأثیر قرار می‌دهد. ازاین‌رو، محققان ژن بالقوه‌ای برای افزایش میزان روغن کانولا پیداکرده‌اند.
تجمع ترکیبات ذخیره‌ای در طول رشد بذر نقش مهمی در چرخه زندگی گیاهان دانه روغنی دارد. این ترکیبات منابع کربن و انرژی را برای حمایت از رشد گیاهچه‌ها فراهم می‌کنند. هدف گروه Yanli Guo از دانشگاه کشاورزی Huazhong مطالعه ژن BnCIPK9 است که در اثر استرس زخم به‌شدت در بافت‌های کلزا (Brassica napus) القا می‌شود.
بیان بیش‌ازحد ژن BnCIPK9 منجر به کاهش سنتز روغن در B. napus تراریخته می­شود. درواقع مقدار روغن دانه­ های گیاهان تراریخته نسبت به نوع وحشی آن‌ها کمتر است. از سوی دیگر، مقدار روغن دانه در جهش حذفی ژن AtCIPK9 گیاه Arabidopsis thaliana بالاتر از نوع وحشی این گیاهان بود. بااین‌حال، گیاهچه­ هایی که در آن ژن AtCIPK9 جهش‌یافته بود، موفق به ایجاد ریشه در محیط کشت بدون قند نشدند اما می‌توانند توسط مکمل ساکارز یا گلوکز نجات یابند و ریشه‌زایی کنند. علاوه بر این هنگام رشد در محیط بدون قند، فنوتیپ لاین تراریخته تکامل‌یافته شبیه به نوع وحشی بود.
این نتایج نشان می‌دهد که ژن‌های BnCIPK9 و AtCIPK9 در واکنش‌های مرتبط با قند درگیر هستند و نقش مهمی را در تنظیم ذخایر انرژی ایفا می‌کنند. ژن AtCIPK9 تجمع لیپید را به‌صورت منفی تنظیم می‌کند و بر ایجاد گیاهچه اولیه در Arabidopsis تأثیر می‌گذارد. این مطالعه بینش خود را در مورد CIPK9 در تنظیم مقدار روغن دانه ارائه می‌دهد و ممکن است برای بهبود مقدار روغن دانه کلزا مورداستفاده قرار گیرد.

منبع: مجله خبری زیست فن
نشانی مطلب در وبگاه انجمن ایمنی زیستی ایران:
http://biosafetysociety.ir/find-1.104.442.fa.html
برگشت به اصل مطلب