اهمیت زیست فناوری گیاهی و ایمنی زیستی
بیست سال از تولید و تجاریسازی محصولات حاصل از مهندسی ژنتیک می گذرد. استقبال کشاورزان از این محصولات و افزایش صد برابری سطح زیر کشت آنها حاصل سالها مطالعه و آزمایش در خصوص سلامت و ایمنی محصولات تراریخته است. سازمان بهداشت جهانی، سازمان تجارت جهانی و کشاورزی ملل متحد و سازمان ایمنی غذایی اتحادیه اروپا براساس سالها مطالعات جامع و پژوهشهای علمی، سلامت محصولات تراریخته را بارها تأیید کردهاند. تلفیق اصلاح نباتات سنتی و فناوری مهندسی ژنتیک منجر به بهبود صفات و عملکرد محصولات و تولید محصولات سالم بینیاز از مصرف سموم شیمیایی در دنیا شده است. اصلاحگران و زیستشناسان با کمک فناوری مهندسی ژنتیک محصولاتی تولید کردهاند که علاوه بر داشتن کیفیت بالا، مقاوم دربرابر آفات و علفکش، مقاوم در برابر خشکی و شوری و حاوی ارزش غذایی و ویتامین بیشتر و ماندگاری بالا هستند. یکی از صفاتی که امروزه بسیار مهم و قابل توجه است ماندگاری و حفظ کیفیت محصولات زراعی و باغی است.
به دلیل وسعت کاربردهای روزافزون زیست فناوری در صنایع غذایی و در حوزههای انسان، دام، آبزیان، صنایع دارویی و تولیدی گوناگون و نیز به علت محدودیتهای تولید و پرورش سنتی گیاهان اعم از محدودیت منابع آبی و محدودیت سطح کاشت و همچنین به دلیل افزایش روز افزون جمعیت به خصوص در کشورهای در حال توسعه؛ استفاده از روشهای مهندسی ژنتیک برای ارائه یک صفت خاص و مفید به یک گیاه مورد نیاز است. برای تولید این محصولات، ارزیابی و مدیریت مخاطرات از اصول اولیه تولید گیاهان اصلاح شده از جمله گیاهان زراعی تراریخته است. در این ارزیابیها، آزمایشهای بسیاری از جمله آزمایشهای حساسیتزایی و سمیتزایی برای بررسی ایمنی غذاهای تراریخته و مقایسه محصول تراریخته با نوع والد آن انجام میشود و پس از گذراندن این مراحل مجوز سلامت، رهاسازی و مصرف برای آنها صادر میشود. گیاهان زراعی تراریخته و محصولات آنها با کاربردهای فراوان در صنایع مختلف، با افزایش تولید غذا؛ رفاه اجتماعی، سلامت و امنیت غذایی را برای دنیایی که جمعیت آن به سرعت در حال گسترش است، تضمین خواهد کرد. زیست فناوری با دستاوردهای خود، همانند کاهش نیاز به زمینهای بیشتر، آبیاری و استفاده از سموم به محیطزیست نیز کمک خواهد کرد. در مقابل، علی رغم ایجاد قوانین و مقررات ایمنی زیستی در سطوح ملی و بینالمللی که ارزیابی مخاطرات برای کلیه محصولات تراریخته و کسب مجوز از مراجع ذیصلاح ملی را "اجباری" نموده است. ادامه مطلب |