۶ محصول جدید تراریخته در دنیا
بر اساس گزارشهای جهانی، سطح زیر کشت محصولات تراریخته در جهان ۱۱۰ برابر شده است، به گونهای که از از ۱.۷ میلیون هکتار در سال ۱۹۹۶ به ۱۸۵.۱ میلیون هکتار در سال ۲۰۱۶ رسید و این افزایش نشان میدهد که فناوری "بیوتکنولوژی" سریعترین فناوری پذیرفته شده در سالهای اخیر بوده است.
به گزارش مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران ، سرویس بینالمللی دستیابی و استفاده از بیوتکنولوژی کشاورزی (آیسا) گزارش جهانی سالانه خود را درباره تجاریسازی محصولات زراعی بیوتکنولوژی منتشر کرد. این گزارش که بیست و یکمین گزارش از مجموعه گزارشهای جهانی درباره بهرهمندی و توزیع محصولات تراریخته در سال ۲۰۱۶ است، همچنین دادههای تجمعی از سال ۱۹۹۶ (اولین سال تجاریسازی محصولات تراریخته)، وضعیت کشورها، رویههای صدور مجوز و چشمانداز آینده این فناوری در جهان و کشورهایی که محصولات تراریخته را تولید میکنند، ارائه میدهد. گزارش «آیسا» به دلیل اعتبار و دقت آن یکی از پر ارجاعترین منابع در حوزه زیستفناوری کشاورزی است. «آیسا» از زمان تولید تجاری محصولات تراریخته در سال ۱۹۹۶ تنها منبع شاخص در این حوزه تلقی میشود.
آمار کشت و مصرف محصولات تراریخته در انتهای سال ۲۰۱۶:
۲۱ سال بعد از تجاری سازی محصولات تراریخته (سال ۱۹۹۶) تعداد ۲۶ کشور جهان ۱۸۵.۱ میلیون هکتار از اراضی خود را به زیر کشت محصولات تراریخته بردند که نسبت به سال ۲۰۱۵، ۵.۴ میلیون هکتار، معادل ۳ درصد، افزایش داشت و این در حالی است که سطح زیر کشت این محصولات در انتهای سال ۲۰۱۵ به میزان ۱۷۹.۷ میلیون هکتار بوده است. سال ۲۰۱۶ بیستمین سال افزایش سطح زیر کشت محصولات تراریخته در جهان بود. به ویژه در طی ۱۲ سال سطح زیر کشت محصولات تراریخته در جهان رشد دو رقمی داشته است. در سال ۲۰۱۶ تنوع محصولات تراریخته از ۴ محصول عمده ذرت، سویا، پنبه و کلزا فراتر رفت و محصولات تراریخته متنوعتری برای مصرفکنندگان در سراسر جهان فراهم شد. چغندر قند، پاپایا، کدو، بادمجان و سیب زمینی محصولات تراریخته جدیدی هستند که در سال ۲۰۱۶ به تولید تجاری رسیدند و در اختیار مصرفکنندگان قرار گرفت ضمن آنکه در سال ۲۰۱۷ نیز «سیب» تراریخته به تولید تجاری خواهد رسید.
علاوه بر آن محصولات تراریخته جدید با هدف سودمندی برای کشاورزان و مصرفکنندگان تولید میشوند. «برنج طلایی» غنی از بتا کاروتن در فیلیپین و بنگلادش در حال آزمایش است، «موز» تراریخته مقاوم به ویروس bunchy top در اوگاندا، «موز» تراریخته مقاوم به پژمردگی فوزاریومی و «گندم» تراریخته مقاوم به بیماری و مقاوم به خشکی که کیفیت روغن و ترکیب دانه آن بهبود یافته است و در استرالیا در حال گذراندن آزمایشات مزرعهای هستند، «گندم» زیست توده در انگلستان، دو رقم «سیبزمینی» مقاوم به بیماری باد زدگی از جمله محصولات اصلی تراریخته تولید شده است. ادامه مطلب |